czwartek, 07 grudzień 2017 15:13

Saakaszwili złożył w NBA oświadczenie w sprawie Łucenki i Hrycaka

Prokuratora generalnego i szefa Służby Bezpieczeństwa Ukrainy oskarża się o utworzenie organizacji przestępczej.

Były przewodniczący Odeskiej Obwodowej Administracji Państwowej i były prezydent Gruzji Micheil Saakaszwili złożył w Narodowym Biurze Antykorupcyjnym Ukrainy oświadczenie o popełnieniu przestępstwa przez grupę osób z prokuratorem generalnym Ukrainy Jurijem Łucenką i szefem Służby Bezpieczeństwa Ukrainy Wasylem Hrycakiem na czele.

Jak informuje ZN.ua powołując się na służbę prasową partii „Ruch Nowych Sił”, w oświadczeniu stwierdza się, że na osobiste polecenie Łucenki i Hrycaka, a także jego zastępców Pawła Demczyny i Wiktora Kononenki „ma miejsce szereg wykroczeń kryminalnych wobec moich partnerów z wykorzystaniem stanowiska służbowego wbrew interesom służby, co zadaje szkody ustawodawczo chronionym prawom, wolnościom i interesom moim i moich przyjaciół, w tym obywatelom Gruzji, a także interesowi publicznemu”.

Lider „Ruchu Nowych Sił” wskazał także, że w działaniach urzędników Prokuratury Generalnej Ukrainy, SBU, Państwowej Służby Granicznej i Zarządu Ochrony Państwowej dostrzeżono zbrodnie mające cechy przestępstwa przewidzianego w art. 364 Kodeksu karnego – nadużycie władzy i stanowiska służbowego, co w połączeniu opisanymi w oświadczeniu działaniami osób „świadczy o popełnieniu przestępstwa przewidzianego w artykule 255 Kodeksu karnego »Tworzenie organizacji przestępczej w celu popełnienia ciężkiego lub szczególnie ciężkiego przestępstwa«”.

W związku z tym Saakaszwili prosi NBA o przyjęcie jego oświadczenia, wniesienie danych do Ogólnokrajowego Rejestru Postępowań Przygotowawczych i niezwłoczne rozpoczęcie postępowania przygotowawczego.

Wcześniej zawiadomiono, że we wtorek 5 grudnia były przewodniczący Odeskiej Obwodowej Administracji Państwowej, lider partii „Ruch Nowych Sił” Micheil Saakaszwili został zatrzymany na dachu budynku przy ulicy Kostiolnej w Kijowie. Został on poinformowany o podejrzeniu o próbę obalenia porządku państwowego.

Zwolennicy Saakaszwilego zablokowali samochód, w którym jechał, na ulicy Triochswiatytelskiej. Później zniszczyli drzwi w minibusie i uwolnili polityka. Po tym wydarzeniu Prokuratura Generalna poinformowała o poszukiwaniach Saakaszwilego.

Jak powiedział prokurator generalny Jurij Łucenko podczas konferencji prasowej, Micheil Saakaszwili wszedł w sojusz ze zbiegłym oligarchą Serhijem Kurczenką i za jego pieniądze organizował na Ukrainie wiele akcji, mających na celu destabilizację sytuacji w kraju. Chodzi o kwotę nie mniejszą niż 500 tysięcy dolarów.

Serhij Kurczenko, którego nazywano też „finansistą rodziny” Wiktora Janukowycza, uciekł z kraju po Rewolucji Godności. Jego firma nadal jednak funkcjonuje na terenie Ukrainy. Wiąże się z nim między innymi grupę medialną UMH i spółkę „Perspektywa TradeGroup”. Ta ostatnia zajmuje się importem rosyjskiej ropy naftowej na Ukrainię. W marcu sąd w Charkowie w ramach wyroku wskazał go jako członka grupy przestępczej byłego prezydenta Wiktora Janukowycza.

Praca w Polsce