Na wicemarszałka Sejmu złożono skargę za ksenofobiczne oświadczenie o Ukraińcach

Portal OKO.press zwrócił się do Komisja Etyki Poselskiej ze skargą na wicemarszałka Sejmu Stanisława Tyszkę w związku z jego wypowiedzią o pracownikach medycznych z Ukrainy.

Jak przypomniano na stronie OKO.press, Tyszka oświadczył, że z powodu zatrudnienia mniej wykwalifikowanych pracowników medycznych z Ukrainy w polskich szpitalach umiera więcej ludzi. Ambasada Ukrainy natychmiast zażądała przeprosin od Tyszki za „ksenofobiczną i prymitywną próbę przerzucania winy na obcokrajowców”.

„Wicemarszałek Stanisław Tyszka, dr nauk humanistycznych, prawnik i filozof, milczy. Mimo wielokrotnych prób, nie udało nam się uzyskać od niego żadnego komentarza. Nie odpowiedział też na oświadczenie ambasady Ukrainy” - podkreślono w skardze.

Dodano, że Tyszka nie opublikował dowodów na swoje zarzuty odnośnie pielęgniarek i lekarzy z Ukrainy.

Jak informowaliśmy, Ministerstwo Zdrowia RP przedstawiło oświadczenie, w którym zapewniono, że „Ministerstwo Zdrowia nie zna żadnego przypadku zgonu pacjenta spowodowanego błędem medycznym pielęgniarki ukraińskiej lub brakiem jej profesjonalizmu".

„Wypowiedź marszałka Tyszki jest więc sprzeczna z prawdą, i tym samym stanowi złamanie zasady rzetelności, którą powinni kierować się posłowie, wyrażonej w art. 5 Uchwały Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 17 lipca 1998 roku. Bezpodstawne oskarżenie ukraińskiego personelu medycznego o spowodowanie śmierci polskich pacjentów jest co gorsza naruszeniem godności obywateli Ukrainy w Polsce, a więc złamaniem punktu 6 – zasady dbałości o dobre imię Sejmu” - czytamy w oświadczeniu.

Portal żąda by szybko zajęto się tą wypowiedzią zgodnie z regulaminem Komisji.

Według danych Ogólnopolskiego Związku Zawodowych Pielęgniarek i Położnych, na początku 2018 r. w kraju pracowało 82 pielęgniarki i 8 położnych z Ukrainy.

Otrzymanie pracy w polskich placówkach służby zdrowia na stanowisku pielęgniarki lub na innych stanowiskach związanych z medycyną jest możliwe tylko po otrzymaniu oficjalnego pozwolenia na wykonywanie zawodu, co w przypadku obywateli Ukrainy przewiduje potwierdzenie kwalifikacji i przede wszystkim nostryfikację dyplomu potwierdzającego wykształcenie wyższe.

Artykuły powiązane