Niemcy i Polska przyjęły wspólne oświadczenie w sprawie sytuacji na Morzu Azowskim

Niemiecki Bundestag i Sejm RP przyjęły wspólne oświadczenie w sprawie zaostrzenia sytuacji w rejonie Cieśniny Kerczeńskiej.

Treść oświadczenia zamieścili w środę na Twitterze wiceszef komisji spraw zagranicznych Sejmu Robert Tyszkiewicz (PO). Przewodniczący komisji Grzegorz Schetyna (PO) dodał, również na Twitterze, że wspólne obrady dotyczyły, oprócz sytuacji na Ukrainie, także gazociągu Nord Stream II oraz wspólnej polityki bezpieczeństwa i obrony UE.

Według wpisu na Twitterze ambasadora Ukrainy w Niemczech Andrija Melnyka wynika, że wniosek został przyjęty na wspólnym posiedzeniu komisji spraw zagranicznych Bundestagu i Sejmu.

„Kolejne zwycięstwo w Berlinie – z pomocą Polski: na moją prośbę temat agresji wobec Ukrainy stał się głównym przedmiotem dyskusji wspólnego posiedzenia komisji spraw zagranicznych Bundestagu i Sejmu: ogłoszono dobitne oświadczenie na podstawie wyników posiedzenia z ostrym potępieniem działań Rosji” – napisał Melnyk.

Jak czytamy w oświadczeniu, "nakazem chwili jest umiarkowanie i deeskalacja". "Oczekujemy od władz Federacji Rosyjskiej niezwłocznego uwolnienia ukraińskich jednostek i ich załóg oraz zapewnienia swobody żeglugi w Cieśninie Kerczeńskiej oraz na Morzu Azowskim" - napisali członkowie obu komisji.

"Jednocześnie apelujemy do Rosji o uznanie suwerenności Ukrainy i jej granic oraz respektowanie prawa międzynarodowego" - dodano.

Należy zauważyć, że wcześniej przedstawiciele państw członkowskich UE w Radzie Bezpieczeństwa ONZ wezwali Rosję do uwolnienia marynarzy.

Artykuły powiązane